Pitanje - odgovor

Pozdrav Saša,pratim tvoj radi i cestitam na postignutim uspjehu i znanju kojeg si stekao,j a imam jedno pitanje ako bi mogao da mi odgovoris bio bih ti zahvalan, a to je koja je razlika u treningu onih koji uzimaju steroide i onih koji ne ,odnosno da li postoji razlika,i koliko puta u sedmici je najbolje trenirat za nekoga ko radi na masi a bavi se rekreativno bez upotrebe steroida odnosno da li da radi svaku misicnu partiju posebno ili ne, uprijed zahvaljujem
............
Kao sto sam vec govorio o znacaju treninga. Bitno je znati kako trenirati u odredjenim uslovima. Naturalac ce imati stimulans povecane sinteze AK oko 72sata nakon treninga. Iz tog razloga, split sistemi sa frekfencijom 1u7 su prilicno los izbor za natural sportistu.
Dodatno otezavajuca okolnost jeste i volumen treninga koji na takvom hormonalnom panelu onemogucava kolicinu rada nekog ko je nahemijan. Svako je osjetio kad bi poceo sa aas, koliko je i density tj gustinu treninga lako povecati. Tijelo bi se mnogo brze oporavljalo i izmedju treninga i izmedju obavljenih serija. Medjutim, veliki je broj aas korisnika koji tako nesto ne iskoriste..Uglavnom jer nisu sposobni "gristi" dovoljno. Dakle, relativno je teze pretrenirati se.
Vidio sam momke koji su natural drzali mnogo mesa na skeletu, ali bi u uslovima kcal deficita i spustanja bf% jako nisko, misicna masa prosto "kopnila" sa tijela. Negativni uticaji kortizola, i oslabljenih polnih hormona, stekanja tiroide..Sve ono sto mozemo hormonima korigovati u sintetickom bb..u natural slucaju ne mozemo...

U praksi, vidio sam stvarno freakove, koji su mogli odraditi proces i biti i srezani i prilicnog volumena. Neki su natural imali vise mesa, nego klasik takmicari na silnoj hemiji.
Tako sam u inbox dobijao pitanja vezana za Angelova i druge proslavljene "natural" bb . Freakovi priblizno tog kalibra zaista postoje, ali prosjecan covjek ne moze da se ravna po njima. Zasto?
Radio sam hormonalne panele, pocev od svog pa do hormona mojih takmicara i klijenata. Oscilacije npr u hgh znaju ici od <0.05 zabiljezeno kod nekog od 20ak godina, do 2nm kod nekog sa 27...Dakle cak ni godine zivota nisu bile mjerodavne. Kolicina rada koju moze obaviti neko kom je hgh u tragovima, i neko ko ima visok hgh, ne moze biti ista. Brzina oporavka isto tako. Nekom ce tiroida raditi turbo brzo, nekom stekavo..Neko ce imati visok nivo testosterona neko pri donjoj referentnoj.
Dakle, ni odgovor na tvoje pitanje ne moze biti sablonski. Svako mora nauciti svoje tijelo, i mogucnosti koje mu pruza. Uz to, treba biti svjestan kada podizes kolicinu rada, ili frekfenciju treninga, da ce tijelo traziti odredjeni period na adaptaciju. Vecina pocetnika navucenih na 1u7dana split..kada pokusa trenirati npr prsa 2x nedeljno..Pravi gresku tipa uduplavanja volumena. Ako su imali 1trening sa 16 radnih serija, imace 2nedeljno. 32 serije posle 16, su prevelik sok po tijelo.
Pametan vjezbac ce napraviti 2treninga od 10-12 serija, ravnajuci se po ukupnoj nedeljnoj kolicini obavljenog rada.

Jedni ce reci, pa vucem upale 5-7 dana kad odradim dobro jedan misic. Zato frekfencija nije za mene. Otprilike 3 nedelje treba, da upalni procesi koji su inace trajali 5-7 dana, prolaze dosta ranije. Tijelo se adaptira, kao da "nauci" kad mu sleduje novi trening.
Potrebno je dakle po pitanju treninga razdvojiti hormonalna ogranicenja, od onih koji se ticu znanja sprovedenog u praksi. Postoje greske koje ni hemija nece tolerisati, tipa guranja svakog seta do i preko otkaza, forsiranih ponavljanja, dropsetova,supersetova-na svakom treningu.
Zakljucak. I natural i na hemiji se moras dobro potruditi. Vidio sam momke na aas koji nisu imali prsa, i bencali su sa 80 kg. Vidio sam naturalce sa ogromnim prsima i bencali su 160+. Neka sistematika u citavom procesu mora postojati. I snaga bi bila najbolji monitor svega, kad je u pitanju natural bb. I kad je cilj hipertrofija, i kad je cilj sto veca retencija misica tokom defke.

Comments

Popular posts from this blog

Genetika